Lista de verificare a unui proiect de schimb de tineret

Da, cum spuneam într-un alt articol pe blog, pentru deadlineul 1 februarie, pregătim 6 proiecte internaţionale. Pentru că avem mulţi voluntari, la primul lor proiect, am considerat că o listă de verificare a unui proiect de schimb de tineret, ne va ajuta să dezvoltăm proiecte de succes! 

Identificarea şi planificarea proiectului
  • Ideea, schiţa proiectului şi ţările implicate, alegerea partenerilor, materiale pregătitoare.
  • Selectarea şi întâlnirea echipei de lideri
  • Planificarea întâlnirii, detalii practice şi pedagogice ale programului, planificarea şi împărţirea muncii, selectarea locului de desfăşurare a schimbului, strângerea fondurilor, alegerea specialiştilor/experţilor, etc.

Implementarea activităţilor
  • Întâmpinarea, cazarea şi instalarea, prezentarea programului, a liderilor şi a participanţilor, aşteptări, lista participanţilor, confirmarea aranjamentelor de călătorie, rambursarea cheltuielilor acceptate, distribuirea materialelor, evaluare şi concluzii, planuri viitoare.

După schimb
  • Activităţi finale şi raport financiar, colectarea de fotografii, video, etc, scrisori de mulţumire, continuare.

BONUS...

- Asiguraţi-vă de o implicare colectivă în procesul de luare a deciziilor, cu toţi partenerii, atât din statele UE cât şi din restul ţărilor eligibile.
- În stagiile de început ale proiectului, indentificaţi şi negociaţi cu partenerii economici locali.
- Elaboraţi în detaliu un program zilnic şi implicarea în program a fiecărei echipe de lideri.
- Identificaţi şi invitaţi persoanele specialiste cât de curând de la începerea programului, pentru a vă asigura de participarea acestora şi implementarea activităţilor propuse.
- Cazarea, viza, asigurări medicale sunt esenţiale şi e bine să fie atent verificate.
- Managementul financiar atent al proiectul poate să ajute în combaterea deficitului şi a datoriilor.
- Aranjamente financiare precise, date în scris cu partenerii locali.
- Aranjamentele pentru transferul banilor către parteneri pot fi uneori foarte complexe şi de aceea trebuie să fie discutate şi stabilite dinainte.
- Zonele cu o sensibilitate culturală ex: dieta locală sau obiceiurile locale legate de îmbrăcăminte, sărbători legale sau evenimente importante trebuie integrate în planificarea activităţilor.
- Asiguraţi că există o balanţă între participanţii aleşi în ceea ce priveşte experienţele lor şi mediile de provenienţă.
- Asiguraţi timp suficient pentru dumneavoastră şi pentru participanţi pentru a pregăti toate aranjamentele practice de ex: viza şi călătoria, care pot fi complexe şi consumatoare de timp pentru unele ţări.
- Fiţi sensibil la situaţia economică a participanţilor, încurajaţi solidaritatea în cadrul grupului şi, dacă e necesar, alocaţi bani de buzunar pentru cei ce au nevoie.
- Încercaţi să creaţi un proiect care să funcţioneze ca şi catalizator pentru o cooperare continuă şi legături permanente cu grupurile participante.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani