TIPS & TRICKS pentru proiectele cu tinerii din mediul rural

Pentru că în curând e termenul limită Tineret în Acţiune (1 februarie), am răsfoit printre resursele pe care le-am obţinut la numeroasele traininguri naţionale la care am participat şi iată că am găsit câteva sfaturi utile privind scrierea propunerilor de finanţare în context TiA pentru includerea tinerilor cu oportunităţi reduse din mediul rural. Noi vă sfătuim să includeţi cât mai mulţi tineri din mediul rural în proiectele voastre, nu doar pentru puctajul suplimentar pe care îl puteţi obţine, ci pentru impactul incredibil pe care îl puteţi produce asupra lor.  


☺ Pentru tinerii din mediul rural limba străină (engleză în cele mai multe cazuri) este un obstacol pentru a participa la proiectele TiA (internaţionale).
Proiectele ar trebui implementate pentru început (cel puţin) cu translatori sau metode vizuale cât mai multe. 

☺ În foarte multe ţări, o atenţie specială este necesară pentru a ţine tinerii în zonele rurale (ei părăsesc satele pentru a merge la oraşe, aşa numitul fenomen “scurgerea creierelor”).
Alegeţi teme de interes puternic pentru tineri şi care să le dezvolte competenţe antreprenoriale, cât şi de adaptare şi supravieţuire într-o societate competitivă, pentru a-i capabiliza şi a-i reţine la sate, a face din ei viitori antreprenori rurali, capabili apoi să acceseze fonduri europene pentru antreprenoriat rural.

Cofinanţarea (în special în zonele rurale foarte sărace, dar nu numai) este foarte greu de găsit.
- Încercaţi să participaţi ca şi lucrători de tineret/tineri din mediul rural/voluntari la cursuri de fundraising, pentru a avea o altă opţiune despre cum se pot aduna banii.

☺ De cele mai multe ori "forţa de muncă" a organizaţiilor de tineret nu este bine dezvoltată.
Reţele alternative de organizaţii de tineret ar trebui găsite, ca de exemplu organizaţii ţintă unde tinerii pot fi găsiţi: biserici, cluburi sportive/grupuri sportive, şcoli; încercaţi să cunoaşteţi şi implicaţi figuri cheie din contextul local (primar, preot, profesori, VIP-uri locale, tineri care au calităţi de lider în anumite grupuri etc.) şi faceţi parteneriate!

☺Faceţi ofertele programului TiA atractive pentru contextul mediului rural – daţi exemple pozitive/practici bune ale altora.

☺ Pot exista înfrăţiri între utilizatori mai experimentaţi ai programului şi începătorii organizaţiei voastre/grupului de iniţiativă.

☺ Promovaţi ideea “cărărilor bătătorite” în programul TiA – începeţi cu ceva local/rural (exemplu iniţiative ale tinerilor), apoi dezvoltaţi (schimburi, reţele, cursuri).

☺ Referitor la managementul de proiect, veţi avea o mai mare şansă de reuşită a proiectului vostru, dacă ştiţi la ce anume ţintiţi; veţi fi capabili să evitaţi să faceţi o muncă nedorită şi care nu e necesară.

Nu subestimaţi durata proiectului vostru, includeţi toată pregătirea, precum şi follow-up-ul de la finalul activităţilor; mai degrabă, supraestimaţi cantitatea de timp în proiect şi planul de activităţi! De cele mai multe ori veţi avea nevoie de el! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani