Mesageri împotriva discriminării

2010 aduce cu el o altă etapă… se ştie că Tîrgu Frumos e un oraş multicultural, existând pe lângă români, o comunitate de 13% de ruşi-lipoveni şi 10% rromi. Proiectul “Mesageri împotriva discriminării” a dorit să valorifice acest lucru şi să unească romii cu lipovenii şi românii. Să fim solidari şi toleranţi unii cu alţii, asta îşi propunea proiectul. Instrumentul folosit a fost dansul, iar rezultatele nu au întârziat să apară : 4 workshopuri culturale, premiul I pentru creativitate la cel mai mare festival studenţesc din Iaşi - Festudis. Proiectul şi Tîrgu Frumos au fost date ca exemplu până şi în Parlament, atrăgând atenţia liderilor lipoveni şi rromi din toată ţara, tinerii implicaţi în această activitate apărând chiar şi în emisiunea TVR 3: U-Campus. 

MESAGERI ÎMPOTRIVA DISCRIMINĂRII

Activităţi:
Proiectul "Mesageri împotriva discriminării" a fost o iniţiativă de tineret, care şi-a propus ca prin dans să implice tineri rromi, lipoveni şi români în dezvoltarea solidarităţii şi promovarea toleranţei faţă de minorităţile etnice, în special faţă de rromi. Proiectul a fost structurat în 3 părţi: 


• parte care a implicat 40 de tineri (rromi, lipoveni şi români) din Tîrgu Frumos, care au învăţat dansul, cultura, muzica şi tradiţiile romilor, 
• a doua parte a proiectului a constat într-un training în Sulina destinat pregătirii intensive a participanţilor în dans, 
• imediat după training, tinerii au organizat evenimente în diferite locaţii pentru a promova toleranţa, interculturalitatea, arta şi cultura rromilor.

Rezultate:
• 55 de tineri rromi, lipoveni şi români implicaţi în organizarea activităţilor proiectului;
• Organizarea spectacolului pentru promovarea toleranţei „Mesagerii” (aprox. 200 de spectatori);
• „Zilele Diversităţii în Tîrgu Frumos” – 8-9 aprilie 2010 – un eveniment compus din 4 workshopuri culturale: „Bucătăria Multiculturală”, „Arta meşteşugurilor”, „Vestimenţie şi accesorii multiculturale”, „Tradiţii şi obiceiuri mistice”, 4 dansuri tematice de promovare a beneficiilor diveristăţii, muzică live, o piesă de teatru ce prezenta tradiţiile rromilor, lipovenilor şi românilor (aprox. 100 de participanţi); 
• participare la Festudis Iaşi, la cel mai mare eveniment studenţesc şi obţinerea locului I pentru Creativitate;
• organizarea taberei la Sulina cu 38 de participanţi;
• flash-mob împotriva discriminării în Iaşi şi Tîrgu Frumos. 

Proiectul este finanţat cu 8000 de euro prin Programul Tineret în Acţiune, cu spirjinul Cosmisiei Europene şi este realizat în parteneriat cu Asociaţia Gipsy Eye.  

Premiul I pentru CREATIVITATE - Festudis – 10 mai 2010
10 minute până la ultimul tren. Grupul de 42 de tineri mesageri din Tîrgu Frumos veniţi la Festudis 2010 Iaşi pleca înainte de a se anunţa premiile. Bugetul era limitat ca să mai rămână. Grăbiţi, mai mult alergând pe trecerea de pietoni... şi se aude: "Premiul I pentru Creativitate se acordă Asociaţiilor Super Tineri (ASIRYS) şi Gipsy Eye". Pentru câteva secunde s-a făcut linişte. Au auzit bine?!

"Pierdeam trenul şi a anunţat că suntem câştigători. În mijlocul trecerii de pietoni am început toţi să ţipăm şi să ne îmbrăţişăm." (Alexandra)

Au prins trenul... Imaginaţi-vă acel drum... cu personalul, Iaşi-Tîrgu Frumos...

A fost prima oară când o asociaţie din Tîrgu Frumos a participat şi a câştigat un premiu la Festudis... şi nu orice premiu: locul 1 pentru Creativitate. A fost prima oară când o asociaţie de majoritari români şi lipoveni s-a unit cu o asociaţie de rromi. Pentru mulţi dintre tinerii mesageri a fost prima oară când au văzut Iaşiul şi poate că de aceea acest premiu contează atât de mult.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum se formulează un obiectiv SMART?

Tîrgu Frumos - cele mai importante obiective turistice

Turism în Paşcani